Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra miljoenen voor invoering Participatiewet

21 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en werkgelegenheid stelt 35 miljoen euro extra beschikbaar voor de invoering van de Participatiewet. Het geld is bedoeld voor de inrichting van regionale Werkbedrijven waarin de gemeenten samenwerken met Uwv, regionale werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen. Voor elk van de 35 Werkbedrijven komt 1 miljoen euro beschikbaar.

Klijnsma: "Het succes van de Participatiewet valt of staat met een goede samenwerking in de regio. Daarom wil ik in deze opstartfase extra ondersteuning bieden."

Minimumloon

Met ingang van volgend jaar valt iedereen die zich bij de gemeente meldt en kan werken maar niet in staat is het wettelijk minimumloon te verdienen onder één regeling. Nu is dat nog verspreid over drie regelingen: voor mensen met arbeidsvermogen in de Wajong, in de Wwb (de Wet werk en bijstand) en de Wsw (de Wet sociale werkvoorziening).

Doel van de Participatiewet is om meer mensen met een beperking aan de slag te krijgen op de arbeidsmarkt, bij voorkeur in reguliere banen. Momenteel worden overal in het land regionale Werkbedrijven ingericht waar de regionale samenwerking verder gestalte moet krijgen.

Maatschappelijke ondersteuning
Volgens een persbericht van het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid krijgen de gemeenten met de Participatiewet en de andere decentralisatieregelingen de gelegenheid mensen meer op maat en in samenhang met andere hulpvragen te begeleiden naar werk of andere vormen van maatschappelijke ondersteuning. Vanaf 2015 krijgen gemeenten één budget om alle ondersteunende voorzieningen te bekostigen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!