Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra geld voor zorgmedewerkers in Miljoenennota

20 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Het gaat goed met de overheidsfinanciën. De schuld daalt en de economie groeit. In de nieuwe begroting voor 2018 komt er extra geld beschikbaar voor de zorg en investeringen in het opleiden en behoud van zorgmedewerkers. Dit staat in de Miljoenennota 2018, die minister Dijsselbloem dinsdag aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De Nederlandse economie groeit weer volgens het Centraal Planbureau: 3,3% in 2017 en 2,5% in 2018. Ook de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn positiever dan eerder werd voorspeld. De werkloosheid daalt snel doordat het aantal banen toeneemt.

Ook in de zorg zijn de komende jaren extra medewerkers nodig. De overheid investeert vooral in kwaliteit van de verpleeghuiszorg (435 miljoen euro extra in 2018). Maar omdat niet alleen in verpleeghuizen extra medewerkers nodig zijn de komende jaren, zet het kabinet in op extra inspanningen voor de hele arbeidsmarkt in de zorg. Voor de periode van 2017 tot 2022 is hiervoor bij elkaar opgeteld circa 350 miljoen beschikbaar.


Opleiden en werven medewerkers
Samen met zorgaanbieders, zorginkopers, werknemers en het onderwijs wordt de komende jaren gewerkt aan het beter opleiden van medewerkers, het aantrekken van nieuwe medewerkers en herintreders en het behoud van bestaande medewerkers.

‘Breid parttime contracten uit, organiseer het werk slimmer’

Medewerkers kunnen volgens een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ook beter worden ingezet. Bijvoorbeeld door bestaande parttime contracten uit te breiden, werk slimmer te organiseren en gebruik te maken van innovatie. Het grootste deel van deze investeringen – circa 220 miljoen euro – heeft het kabinet al in de eerste helft van 2017 aangekondigd.

Groei zorguitgaven
Nederland geeft elk jaar meer geld uit aan de zorg. De overheid probeert de zorg met actief beleid betaalbaar te houden. In 2018 leveren we in totaal 1,9% meer zorg, voor de langdurige zorg gaat het om een stijging van 2,5%.

Doordat de economie groeit, stijgen ook de lonen en de prijzen, ook van de ruim 1 miljoen zorgmedewerkers en dus van de zorgkosten. De netto zorguitgaven groeien daardoor komend jaar met 5,4% naar 73 miljard euro in 2018. Door de hogere zorguitgaven verwacht de overheid opnieuw een stijging van de zorgpremie, waardoor ook de zorgtoeslag automatisch omhoog gaat.


Kwetsbare groepen
Een van de extra overheidsuitgaven in 2018 is dat het kabinet € 425 miljoen vrijmaakt om de koopkracht van kwetsbare groepen te verbeteren. Maar niet iedereen profiteert van de groeiende economie, is te lezen in een interview van RtlNieuws met Wajongers Andries en Marcel. Mensen met een Wajong-uitkering, zoals Andries en Marcel, gaan er bijvoorbeeld op achteruit. Wajongers krijgen volgend jaar niet 75 procent van het minimumloon, maar 70 procent. Deze groep kan er daardoor tot zo'n 2 procent op achteruitgaan in koopkracht. "Oneerlijk en gewoon klote. We worden gestraft voor onze beperking." Het gaat om een bezuiniging die in 2013 al is besloten.  |

Lees meer in samenvatting of de volledige Miljoenennota 2018.  |


Op de foto: Minister Dijsselbloem tekent de Prinsjesdagstukken. Mini-minister Haci vergezelde de minister de hele dag.
Beeld: Martijn Beekman

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!