Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra geld voor langdurige zorg

7 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft met de zorgsector het Convenant investeringen langdurige zorg  gesloten. Daarin staat dat de overheid jaarlijks 852 miljoen euro extra in de langdurige zorg investeert, boven de reguliere groei van 600 miljoen euro per jaar.

De bedoeling van het convenant is:

  1. Meer mensen in de zorg aan de slag. 12.000 mensen komen de zorg versterken.
  2. Meer kwaliteit door extra scholing.
  3. Minder administratieve rompslomp.

Veldhuijzen van Zanten zei tijdens de ondertekening dat zij de kloof tussen het beleid en de mensen in de zorg wil overbruggen. Ze wil dat de professionaliteit van de verzorger en de wensen van de cliënt centraal staan. “Het tekenen van dit convenant is een geweldig startpunt. Het is een mooie mix van know-how en middelen.” De staatssecretaris riep de betrokkenen op “de ambities van het convenant om te zetten in daden.”

Werkzekerheid
De vakbonden reageren voorzichtig op het convenant. Elise Merlijn, bestuurder bij Abvakabo fnv, vraagt zich af of er brancheoverstijgend is gekeken naar de problemen in de geestelijke gezondheidszorg. Daar verliezen door de bezuinigingen 5.000 tot 7.000 werknemers hun baan. Merlijn: “Uit onderzoek weten we hoe belangrijk werkzekerheid is in de zorg. Verder is de vraag of er wel wordt gekeken naar de kwaliteit van werknemers. Voldoen de nieuw aangestelde werknemers aan de eisen, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft?”

Lees het convenant op de site van het ministerie van vws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!