Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra geld voor gezondheid van mensen met verstandelijke beperking

24 november 2016 Door de redactie Geen reacties

Wat is de zorg-, hulp- en gezondheidsvraag van mensen met verstandelijke beperkingen? Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Vws) stelt de komende drie jaar 650.000 euro beschikbaar aan de academische werkplaats Sterker op eigen benen om de gezondheid van deze kwetsbare groep in kaart te brengen.

Mensen met verstandelijke beperkingen kennen meer gezondheidsproblemen dan de algemene bevolking. Deze mensen moeten meer zelf actief op zoek naar de juiste ondersteuning. Maar welke ondersteuning zoeken zij precies? Wat zijn de zorgvragen, wat is het effect van de verschuiving van de zorg naar gemeenten en hoe meten we de kwaliteit van de verstandelijk gehandicaptenzorg?

Met de subsidie wil het ministerie van Vws de komende drie jaar een begin maken met het inzichtelijk maken van de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking in de zorg. Om hiermee vervolgens de zorg, het onderwijs voor medici en de richtlijnen te verbeteren.

Het project wordt uitgevoerd door de academische werkplaats Sterker op eigen benen;  een samenwerking tussen het Radboudumc (de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en haar vakgroep Geneeskunde voor Mensen met Verstandelijke Beperkingen) en zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze zorgorganisaties zijn Siza, Dichterbij, Pluryn, Oro, ’s Heerenloo zorggroep, Driestroom, Koraalgroep, Philadelphia en Twentse zorgcentra. Ook de gemeente Nijmegen, GGD Gelderland zuid, het Erasmus MC en de Wageningen University zijn betrokken bij de uitvoering.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!