Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra geld voor aanpak zorgfraude

17 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Vanaf 2014 stelt het ministerie van Volksgezondheid extra geld en menskracht beschikbaar om fraude in de zorg te bestrijden. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn kondigen dat aan in een brief aan de Tweede kamer. "Fraude tast de onderliggende solidariteit van de zorg aan. Dat mogen we nooit laten gebeuren," aldus de bewindspersonen. Ze namen al eerder maatregelen om fraude in de zorg te bestrijden, zoals de aanstelling van 22 inspecteurs die toezien op fraude met het persoonsgebonden budget.

In 2014 wordt 5 miljoen en vanaf 2015 10 miljoen euro uitgetrokken om de opsporing van zorgfraude te versterken. Met dit geld worden onder andere nog meer inspecteurs betaald die zich volledig richten op zorgfraude.

Er komt een vaste toets op fraudegevoeligheid voor nieuwe wet- en regelgeving en voor bekostigingssystemen. Wetswijzigingen zoals de hervorming van de langdurige zorg wil het ministerie vanaf nu streng toetsen op risico's van oneigenlijk gebruik en fraude.

Onjuiste declaraties
Dit jaar en volgend jaar krijgen 30.000 pgb-houders bij wie de kans op fraude het grootst is, huisbezoek van een inspecteur. De overheid wil de mogelijkheid creëren dat bij ernstige vermoedens van fraude het medisch beroepsgeheim wordt doorbroken. Verder is er een vervolg gegeven aan het samenwerkingsproject Pincet, dat is opgericht om onduidelijkheden in wet- en regelgeving en oorzaken van onjuiste declaraties weg te nemen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!