Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra bezuiniging op verpleeghuis- en gehandicaptenzorg geschrapt

14 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Meer bezuinigingen kan de zorg niet aan. De overheid steunt die noodkreet van cliënten, medewerkers en zorgorganisaties en schrapt een geplande bezuiniging van een half miljard op met name verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen.

Deze extra bezuiniging, waarbij 175 miljoen op de gehandicaptenzorg gekort zou worden, was afgesproken in het Regeerakkoord en zou vanaf 2017 in gaan. Eerder boden belangenverenigingen al een petitie aan tegen nog meer afbraak van de zorg. In debatten uitten verschillende Kamerleden al hun zorgen over deze bezuiniging.

Steun
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maakte maandag bekend dat de bezuiniging van de baan is. Van Rijn: “Nu het weer beter gaat met Nederland moeten onze ouderen en gehandicapten dat natuurlijk merken. De besparing van een half miljard gaat daarom niet door. We zijn klaar met bezuinigen en klaar voor de toekomst. De zorg voor onze ouderen en gehandicapten en het werk van hun verzorgenden zijn zeer waardevol. Zij verdienen onze volle steun. Daar gaan we door met de investeringen die vorig jaar zijn ingezet en zetten we een punt achter de bezuinigingen op de langdurige zorg.”

Het schrappen van de bezuiniging van 500 miljoen wordt voor 400 miljoen betaald vanuit de algemene middelen. De resterende 100 miljoen wordt betaald met financiële meevallers op de begroting voor langdurige zorg. De voornaamste meevaller is de lage rentestand voor de financiering van gebouwen van zorginstellingen.

Lees meer over de uitgaven voor de langdurige zorg op de website van de rijksoverheid.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!