Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Extra aandacht voor gezondheid van volwassenen met down

12 maart 2019 Door de redactie Geen reacties

Tijdens een symposium van de Down Syndrome Foundation Belgium is de Downpas 18+ gepresenteerd. Dit is een gezondheidsboekje voor volwassenen met downsyndroom, hun familieleden en begeleiders en hun artsen. Het boekje is een vervolg op de Downpas, een medisch opvolgboekje voor kinderen met dit syndroom.

Het uitgangspunt voor iedereen is: wie gezond is, heeft een veel betere levenskwaliteit. Sommige mensen met down hebben een heel goede gezondheid. Maar bepaalde aandoeningen komen meer voor bij volwassenen met het syndroom van Down. Hieraan extra aandacht schenken kan helpen bij het vroegtijdig signaleren van klachten, waardoor ze beter behandeld kunnen worden.

Gezonde tips
De Downpas 18+ bestaat uit drie delen:

  1. Het eerste deel - in eenvoudige taal – is voor de volwassene met down. Er staan tips om gezond te leven en gezond te blijven, maar ook worden mogelijke gezondheidsproblemen besproken. De informatie is door jongvolwassenen met down gelezen. Zij hebben daarop hun feedback gegeven en zo is het eerste deel tot stand gekomen.
  2. Het tweede deel is voor begeleiders, familie en behandelend artsen en beschrijft de aandachtspunten bij de gezondheid van mensen met het syndroom.
  3. In deel drie staan een overzicht van de gezondheidsproblemen waar mensen met down mee te maken kunnen krijgen en een tabel met de aanbevolen periodieke medische onderzoeken. Artsen kunnen hierin ook aangeven wanneer welk onderzoek heeft plaatsgevonden.


Downsyndroom Vlaanderen
staat in voor de productie en de verspreiding van de Downpas 18+. Dit kan gratis dankzij gulle sponsors, meldt de organisatie op haar website. Wie de pas wil bestellen, kan een mail sturen naar documentatie@downsyndroom.eu.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!