Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Expertisecentrum autisme in Velp

15 september 2015 Door de redactie Geen reacties

In Velp is een expertisecentrum voor autisme geopend. Het bevat een trainingshuis en een woongedeelte waar cliënten beschermd wonen. In oktober wordt in samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen (Han) in het gebouw ook een leerwerkplaats geopend. Studenten van de Han zullen er, samen met specialisten van zorgorganisatie Siza, onderzoek doen op het gebied van autisme, en op basis daarvan met het team nieuwe methodieken uitproberen.

In het trainingshuis worden de bewoners gecoacht om zelfredzamer te worden en om beter te kunnen participeren in de samenleving. Daarbij wordt contact en samenwerking gezocht met buurtbewoners in de omgeving. 

Leerwensen
Ook bewoners gaan leren en trainen in de nieuwe leerwerkplaats. Samen met een regiebegeleider van Siza -een expert op het gebied van autisme en verstandelijke beperking- worden de leerwensen in kaart gebracht. Vervolgens wordt een passend trainingsprogramma opgesteld dat in principe twee jaar duurt. Daarna stroomt een cliënt door en kan hij de overstap maken naar wonen in de wijk met eventueel ambulante ondersteuning.

Nieuwbouw
Het nieuwe gebouw in Velp bestaat uit twee woongedeeltes. In het kleine woongedeelte (met 14 appartementen) krijgen de cliënten 24 uur per dag begeleiding. Het grotere woongedeelte met 34 appartementen is gericht op trainingsactiviteiten.

Prikkelarm
Beide woongedeeltes zijn duurzaam gebouwd en zo geïsoleerd dat bewoners zo min mogelijk last hebben van externe prikkels.  De begeleidingsstijl gaat uit van rust en continuïteit. Vanuit het centrum wordt ook ambulante begeleiding geboden aan cliënten die vanuit een beschermde woonomgeving zijn doorgestroomd naar een woning in de wijk.

Lees meer op de site van Siza.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!