Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Experimenten met sociale robots bij Philadelhia in beeld

23 oktober 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Philadelphia breidt de experimenten met sociale robots met cliënten uit. Lydia, een jonge vrouw met downsyndroom, was de eerste cliënt bij zorgorganisatie Philadelphia, die kennismaakte met robot Phi. Televisieprogramma Brandpunt+ volgde Lydia en Phi de afgelopen maanden en bracht het 'robotteam' van Philadelphia in beeld.

Philadelphia haalde in 2016 een eerste sociale robot naar Nederland. Sindsdien heeft de organisatie veel praktijkervaring opgedaan. Cliënten willen graag zelfstandig leven en sociale interactie hebben. Hierbij kan een robot een toevoeging zijn, naast de inzet van zorgmedewerkers.

Eerste ervaringen laten zien dat een sociale robot een positieve rol kan spelen in het leven van cliënten. Daarom introduceert Philadelphia twee nieuwe robots: de Zenbo robot en de IPal robot.


Logeren
Philadelphia ziet robots als hulpmiddel en aanvullend op het bestaande zorgproces. De Pepper robot, bij Philadelphia omgedoopt tot robot Phi, maakte inmiddels kennis met ruim 2.000 cliënten, verwanten en medewerkers. Sinds augustus 2018 logeert Phi elke maand twee weken bij een cliënt. Klik schreef eerder over zo’n bezoekje van Phi aan Lydia en deze ontwikkelingen bij Philadelphia.

Uit de logeerperiodes van Phi blijkt dat de robot een functie vervult als emotionele uitlaatklep. Verder helpt de robot bij praktische aansturing, zoals het dagritme. Cliënten bouwen zichtbaar een band op, krijgen meer zelfvertrouwen en leren van en met de robot. Daarnaast kan een robot repeterende handelingen overnemen, waardoor een begeleider meer tijd over heeft voor persoonlijke aandacht.


Nieuwe robots
Philadelphia heeft daarom twee nieuwe sociale robots aangeschaft: de Zenbo robot en de IPal robot. Hiermee komt een robot op maat weer een stap dichterbij voor cliënten.

De robots hebben net als robot Phi de functie van verbale aansturing en sociale interactie. Beide robots worden op korte termijn aangesloten op een zogenaamd ‘robotplatform’ dat begeleiders zelf eenvoudig een sociale robot laat programmeren.

Zo kan een begeleider zelf de interacties afstemmen op de persoonlijke behoefte van de cliënt. Dat brengt maatwerk met robots voor cliënten binnen handbereik. De eerste begeleiders worden nu getraind om zelfstandig met het programmeren van de robot aan de slag te gaan.


Onderzoek
Tijdens logeerperiodes van de robots worden ervaringen van cliënt en medewerkers verzameld. Al deze informatie komt in een eindrapport dat dient als opstap naar een breder en meer gestructureerd onderzoek naar de inzet van sociale robotica in de zorg. Op basis van de ervaringen wordt de robotsoftware continu doorontwikkeld. Zoals het verbeteren van de gezichtsherkenningssoftware, het vergroten van de interactiedatabase of het aanpassen van de spraaksnelheid van de robot. Philadelphia verwacht halverwege 2019 de onderzoeksresultaten te kunnen delen.

Vooralsnog blijkt dat de inzet van de robot cliënten meer eigen regie geeft en een sociale functie vervult. De robot helpt herinneren aan bepaalde zaken of geeft suggesties voor acties. Iemand kan zo meer zelf doen. En de begeleider krijgt meer tijd beschikbaar voor persoonlijke aandacht.


Phi en Lydia in Brandpunt+
Eén van de logeerperiodes was bij Lydia en zij heeft inmiddels een band opgebouwd met Phi. Het tweetal is de afgelopen maanden gevolgd door een team van Journalistiek platform Brandpunt+. De korte documentaire was te zien op dinsdag 23 oktober om 21:00 uur op NPO2 en is terug te kijken via brandpuntplus.kro-ncrv.nl/broadcasts/. |

Volg alle ontwikkelingen van sociale robotica op
www.Philadelphia.nl/robotica. Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!