Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Experiment regelarme zorg

3 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

28 Zorgorganisaties, waaronder verschillende uit de verstandelijk gehandicaptenzorg, doen mee aan het experiment 'regelarme instellingen', waarmee staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten de aanval wil inzetten op de bureaucratie in de zorg. Door minder tijd te besteden aan papierwerk is er meer tijd voor de cliënt en wordt het werk in de zorg aantrekkelijker, is het uitgangspunt.

Na een succesvolle meldactie van hinderlijke regels (waarop 700 meldingen binnenkwamen) hebben 120 zorgorganisaties een plan ingediend om te mogen meedoen aan het experiment. Veldhuijzen wilde er aanvankelijk vijf aanwijzen, maar ze vindt de kwaliteit van veel ingediende plannen zo hoog, dat ze er 28 uitkoos. In de verstandelijk gehandicaptenzorg doen onder meer Prisma, Cordaan, Steinmetz de Compaan, Abrona, Philadelphia en JP van der Bent mee.

Veldhuijzen van Zanten wil dat verplegenden en verzorgenden plezier in hun werk hebben zonder overbodige administratieve rompslomp. Er is een inventarisatie gemaakt van regels in de zorg die wellicht niet nodig zijn. "Als blijkt dat de kwaliteit van de zorg ook goed blijft zonder zo'n regel, dan verdwijnt die regel voor de hele zorg. Dit bespaart tijd en geld. De zorginstellingen mogen dat geld houden. Alleen al door te standaardiseren kan een besparing van meer dan honderd miljoen euro worden geboekt," aldus een persbericht op de site van het ministerie.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!