Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Europese richtlijnen voor inclusie

12 december 2012 Door de redactie Geen reacties

Een Europese groep experts heeft richtlijnen opgesteld voor de overgang van wonen in instellingen naar wonen in de samenleving. De Europese richtlijnen voor deïnstitutionalisatie moeten mensen met verstandelijke beperkingen helpen om zelfstandig en in de samenleving te leven.

De richtlijnen bieden oplossingen voor zorg en ondersteuning door familie en samenleving voor kinderen, mensen met beperkingen, mensen met psychische problemen en ouderen. De richtlijnen zijn opgesteld door de Europese expertgroep voor de overgang van inrichtingszorg naar community-based zorg (in de maatschappij). In Europa wonen meer dan een miljoen kinderen en volwassenen in instituten. De Europese unie en de lidstaten hebben afgesproken dat ze de zorg voor kwetsbare mensen van instellingen willen verplaatsen naar de samenleving, door betere gezinsondersteuning, en alternatieve zorg in de samenleving te organiseren. Dit hebben ze besloten op basis van onderzoeken naar de rechten van mensen die in instellingen wonen, en van de Un-conventie voor de rechten van mensen met beperkingen.

In het voorwoord bij de richtlijnen benadrukken Lazlo Andor en Johannes Hahn, leden van de Europese expertgroep, het belang van maatschappij-gerichte zorg. "De richtlijnen zullen uiterst nuttig zijn bij het realiseren van de de-institutionalisering, zowel in het heden, als in de komende jaren."

De 'Common European guidelines on the transition from institutional to community-based care' en de Toolkit voor het gebruik erbij van Europese subsidies zijn in het Engels beschikbaar op www.deinstitutionalisationguide.eu. Aan het eind van het jaar zullen er ook vertalingen beschikbaar zijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!