Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Europa moet meer doen voor gehandicapten

26 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een handicap hebben slecht toegang tot de arbeidsmarkt en tot diensten in Europa. Als hun kansen daarop zouden verbeteren, zou dat zowel  de samenleving als de economie ten goede komen. Het Europese parlement is erover in discussie. Volgens een verslag over de gebrekkige kansen van Europeanen met beperkingen van de Hongaarse christendemocraat Adám Kósa, is een belangrijk punt van aandacht de werkgelegenheid.

In de EU wonen 80 miljoen mensen met een handicap,  slechts 30 tot 40% van hen werkt. Het midden- en kleinbedrijf zou meer  werkplekken voor hen toegankelijk kunnen maken. Werk hebben verkleint te kans op armoede.

Onderwijs
Ook onderwijsinstellingen moeten meer aandacht hebben voor behoeften van mensen met een handicap. Daarnaast zouden ouders van kinderen met een handicap extra hulp moeten krijgen en moet er met de bijzondere behoeften van mensen met een handicap van jongs af aan rekening worden gehouden.

Mensenrechten versterken
Toegang tot diensten en producten moet op alle fronten worden verbeterd. Daarnaast moet de deelname van personen met een handicap aan het openbare leven worden versterkt en aangemoedigd zoals de mogelijkheid om te stemmen en verkozen te worden."Om onze doelen te bereiken, moeten de mensenrechten van mensen met een handicap worden versterkt. Gebarentaal en speciale communicatietechnieken zijn de sleutel  tot het toegankelijk maken van diensten en oplossingen die ons in staat stellen om te communiceren, wonen en werken met de  rest van de samenleving," zei Kósa, die zelf doof is, in de aanloop naar het debat in het  Europese parlement over dit verslag. Lees een interview met Kosa op de site van het europarlement.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!