Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eu ratificeert Vn-verdrag

13 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

De Europese unie heeft het Vn-verdrag over de rechten van mensen met beperkingen geratificeerd. Het is de eerste keer dat de Eu partij is geworden in een verdrag over mensenrechten.

Ratificering betekent dat de Europese unie alle wetgeving, beleid en programma's op Europees niveau - binnen de wettelijke grenzen - in overeenstemming brengt met het Verdrag van de rechten van mensen met een beperking van de Verenigde Naties. Luk Zelderloo, secretaris generaal van de Europese associatie van zorgorganisaties voor mensen met beperkingen (Easpd) noemt de ratificatie een positief signaal voor de gehandicaptensector. "Het laat duidelijk zien dat de Europese unie politiek bereid is om mensen met beperkingen van hun burgerrechten te laten profiteren. De duidelijke actie van de Europese unie zal de Europese lidstaten die het Vn-verdrag nog niet hebben geratificeerd, aanmoedigen om daartoe de nodige stappen te zetten."

In 2006 hebben de Verenigde naties het verdrag inzake de rechten van personen met een beperking opgesteld. Nederland heeft het Vn-verdrag in 2007 getekend, evenals alle andere Eu-landen, maar nog niet geratificeerd. De Nederlandse wetgeving moet nog steeds in overeenstemming met het Vn-verdrag worden gebracht.

Download hier de tekst van het VN verdrag

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!