Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ethische vragen over prenatale chirurgie

24 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

Als een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft (bijvoorbeeld spina bifida), kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de baby nog voor de geboorte te opereren, om hem een kans op een beter leven te geven. Zo'n operatie is riskant voor moeder en kind, en roept ethische vragen op, waarover Catarina Rodrigues een proefschrift schreef.

Chirurgische handelingen en andere ingrepen bij de foetus worden materno-foetale chirurgie (mfs) genoemd. De meeste mfs-behandelingen worden als experimenteel gezien, omdat de veiligheid en effectiviteit nog niet bewezen zijn.

Behandeling voor de geboorte roept veel vragen op, aangezien die risico's voor de zwangere vrouw met zich meebrengt. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat mfs kan worden overwogen.

Who's the patient? Ethics in and around material-fetal surgery. Proefschrift van Catarina Rodrigues. Lees meer op de site van de Groningse universiteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!