Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ethisch overleg

20 april 2010 Door de redactie Geen reacties

De rechtszaak tegen Lucia de Berk, die vorige week werd vrijgesproken van moord, bewijst volgens vakbond Cnv Publieke zaak dat ethisch overleg op de werkplek noodzakelijk is.

"Voorkomen moet worden dat meer werknemers de verdenking van engel des doods krijgen. In de praktijk kom je als verpleegkundige of verzorgende soms in situaties waarin je gevoelige besluiten moet nemen. En waarin het niet altijd even duidelijk is wat het goede is om te doen," aldus voorzitter Eric de Macker van de bond.

Lucia de Berk lag niet goed bij haar collega's; haar manier van werken en haar gedrag werden als niet professioneel gezien. Maar in plaats van dit openlijk met haar te bespreken, werd er geroddeld en werd ze buiten de groep geplaatst.

Eric de Macker: "In de gezondheidszorg is het belangrijk dat je met je collega's als team kunt functioneren. En dat je elkaar dus ook op het gedrag op de werkvloer aanspreekt. Cnv Publieke zaak pleit al jaren voor het structureel invoeren van ethisch overleg op de werkplek. Juist om als individu en als team sterk te staan en om elkaar professioneel te houden."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!