Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Estinea krijgt team van belangenbehartigers in huis

8 oktober 2015 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisatie Estinea (Achterhoek/Twente) en de Lfb (de landelijke belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking) hebben hun al langer durende samenwerking verder versterkt. Een team van ervaringsdeskundigen van de Lfb heeft sinds 1 oktober een eigen werkplek bij Estinea.

De taak van het nieuwe team is om actief mee te kijken, te denken en te doen met Estinea en te helpen bij het opleiden van nieuwe ervaringsdeskundigen. Voor de Lfb is een dergelijke stevige samenwerking met een zorgorganisatie nieuw..

Ervaringsdeskundige
De samenwerking begon vorig jaar, toen medewerkers van de Lfb de netwerktraining ‘Die ken ik’ gaf aan mensen die ondersteuning krijgen van Estinea. Daarna leidde de Lfb zes cliënten op tot ervaringsdeskundige. Viona, Tom, Catharina, Lisa, Marcel en Gera trainen inmiddels zelf met veel succes andere mensen met een beperking die hun sociale netwerk willen versterken.

Begeleiderstraining
Bestuurslid Beatrijs Riessen van Estinea: “De training ‘Die ken ik’ levert de mensen die we ondersteunen veel op. Doordat begeleiders zich tegelijkertijd aanmelden voor de training ‘Die ken ik plus’ die zij parallel met de training van de cliënt volgen, kunnen zij de cliënt extra goed ondersteunen en is het effect nog groter.”

Eigen kracht
Ineke Wolters van de Lfb: “Vanaf onze nieuwe werkplek in het hoofdkantoor van Estinea in Aalten ontwikkelt ons team van ervaringsdeskundigen nieuwe activiteiten, draagt bij aan presentaties en geeft voorlichting in en buiten Estinea. Zowel Estinea als de Lfb zetten zich in voor het versterken van de eigen kracht van mensen met een beperking. De inzet van ervaringsdeskundigen past er goed bij. De netwerktraining wordt gegeven door een ervaringsdeskundige en een professionele leercoach. Zij vullen elkaar aan, omdat ieder z’n eigen lijntje heeft naar de cursisten. Door die twee lijntjes met elkaar te verbinden, bereiken we meer.”

Rollenspel
Zo merkt leercoach Anoek Westhof van Estinea dat cursisten makkelijker vragen stellen aan de ervaringsdeskundige: “Bovendien kan die sommige dingen gewoon beter uitleggen.” Ervaringsdeskundige Tom Overkamp denkt dat ook de rollenspellen helpen: “Door samen te oefenen, leer je van elkaar lere. En ik denk dat de mensen die de cursus volgen het leuk vinden om van mij te leren.”

Op de foto: Ervaringsdeskundigen Lisa Scheltens en Catharina van de Velde op hun plek bij Estinea waar zij een dag in de week werken

Lees meer op de site van Estinea

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!