Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Estinea brainstormt over de toekomst

26 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

De hond uitlaten met de buurman. Aardappels wassen voor het avondeten. Skypen met je broer. Of zelf met de fiets naar het werk. Zo gewoon en zelfstandig mogelijk kunnen meedoen. Dat is belangrijk voor de mensen met een (verstandelijke) beperking en het zit 'm soms in heel kleine dingen. Hoe doe jij nu mee? Hoe wil je in 2018 meedoen? En wat is nodig om dat waar te maken? Bij Estinea gingen 600 cliënten, ouders, vrijwilligers en begeleiders hierover met elkaar in gesprek.

Tijdens 19 creatieve sessies in zes Achterhoekse gemeentes kwamen zij samen tot ideeën over hoe ze de komende jaren kunnen 'meedoen,' iedereen op z'n eigen manier. De sessies zijn een initiatief van Estinea dat de ideeën uit de bijeenkomsten wil gebruiken voor het ondernemingsplan 2015-2018.

Wensen
Aan de hand van het motto van Estinea 'Jouw leven, jouw kracht, onze steun' vertelden cliënten ouders, vrijwilligers en begeleiders hoe zij nu meedoen, en hoe ze zouden willen meedoen in 2018. Vervolgen bedachten ze samen hoe hun wensen kunnen worden omgezet in concrete acties, wat daarvoor nodig is en wat zij daarin zelf kunnen bijdragen. Alleen al er met elkaar over praten beviel veel deelnemers goed.

Hobbyfotograaf
Er werden volop wensen en ideeën geuit. Zo wil een cliënt die hobbyfotograaf is, graag zijn foto's exposeren. Een vrijwilliger bij hem aan tafel informeert meteen naar de mogelijkheden bij de instelling waar zij werkt, en die regelmatig ruimte biedt voor exposities.

Vrijwilligen
Een andere cliënt wil iets voor bejaarden doen maar dacht altijd dat het overdag niet kon vanwege haar werk. Al pratend wordt haar duidelijk dat ze ook 's avonds of in het weekeinde kan vrijwilligen bij bejaarden. Meerdere mensen aan haar tafel opperen ideeën over hoe ze contact kan leggen met een bejaardenhuis.

Een cliënt die in de supermarkt werkt wil best boodschappen meenemen voor zijn woning. Alleen had hij daar nog nooit opdracht voor gekregen, zo zei hij zelf.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!