Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Esther de Vries benoemd tot bijzonder hoogleraar ketenzorg en Downsyndroom

14 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Esther de Vries, verbonden als kinderarts-infectioloog/immunoloog en decaan wetenschap & innovatie aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Ketenzorg aan de Tilburg University. De leerstoel is ondergebracht bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Tilburgse universiteit. Binnen de leerstoel richt zij zich op ketenzorg, met bijzondere aandacht voor downsyndroom en het immuunsysteem.

De Vries gaat zich met een aantal hoofdvragen bezighouden:

  • Welke factoren spelen een rol bij het al dan niet adequaat ontvangen van multidisciplinaire zorg voor alle individuen met downsyndroom in de keten?
  • Hoe zijn deze factoren te beïnvloeden?
  • Hoe kan de herkenning van tekorten aan afweerstoffen (antistofdeficiëntie) in de zorgketen effectief worden vergroot?

Deze vragen wil De Vries onderzoeken in samenwerking tussen gezondheidszorg, wetenschap, bedrijfsleven en onderwijsinstituten in de Brabantse samenleving. De Stichting Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de leerstoel ingesteld, waarbij de Stichting Downsyndroom nauw betrokken is geweest. Met de Stichting Afweerstoornissen werkt zij samen aan meer bekendheid en eerdere herkenning van afweerproblemen.

Op vrijdag 6 februari 2015 om 16.15 uur houdt Esther de Vries haar oratie. Voorafgaand daaraan wordt een symposium georganiseerd over verschillende aspecten van ketenzorg, downsyndroom en afweerstoornissen. Meer informatie over de benoeming op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!