Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringsverhalen over wonen en dagbesteding tijdens corona

20 oktober 2021 Door de redactie Geen reacties

Kennisorganisatie Vilans heeft een handreiking Wonen en Dagbesteding uitgebracht, die samen met negen podcasts een beeld geeft van hoe het begin van de coronacrisis heeft ingegrepen in het leven van cliënten en medewerkers, en wat voor lessen daaruit zijn getrokken. Het heeft onder meer geleid tot maatwerk voor cliënten.

Vilans werd zelf benaderd door Vanboeijen en Elver met de vraag of zij in gesprek wilde gaan met de medewerkers, cliënten/bewoners en verwanten van deze zorgorganisaties. Zij wilden graag weten hoe betrokkenen de lockdown hebben beleefd en wat de gevolgen zijn geweest voor de inrichting van dagbesteding.

De gesprekken vonden plaats tussen juli en september 2020. En dat er behoefte was aan een gesprek over die roerige periode, bleek wel uit het aantal aanmeldingen dat Vilans ontving: veel meer dan ze hadden ingepland. Mensen die niet werden uitgenodigd, schreven hun ervaringen via de mail vaak alsnog van zich af.

In de handreiking zijn de belangrijkste lessen uit de ervaringsverhalen op een rijtje gezet:
- Stimuleer en faciliteer een ondernemende houding voor passende dagbesteding
- Verbeter de samenwerking tussen wonen en dagbesteding
- Denk vanuit de cliënt/bewoner.

De podcasts waarin bestuurders, cliënten, verwanten en medewerkers aan het woord komen, zijn te vinden op de website van Vilans, maar kunnen ook via de handreiking (pdf) aangeklikt worden om ze te beluisteren.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!