Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringsverhalen over agressie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

7 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Agressie is bij mensen met een verstandelijke beperking niet wat het lijkt. Interessanter is het om te kijken waar dit gedrag vandaan komt, en dat lees je uitgebreid in de ervaringsverhalen in de vernieuwde Kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie. Met daarin ook aandacht voor je rol als begeleider, inwerken van collega’s en opvang na incidenten.

In de tweede herziene druk van de Klik-Kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie nieuwe bijdragen over de invloed van de omgeving, hoe stress ontstaat en wat dit met je doet. Deze kennis in combinatie met een warm contact en goed kijken naar wat iemand nodig heeft, prettig vindt of juist vervelend, helpt problematisch gedrag voorkomen.

Zo vertellen begeleiders hoe ze dit doen bij mensen met een licht verstandelijke beperking en bij mensen met ernstige beperkingen en moeilijk verstaanbaar gedrag. Uiteindelijk gaat het om anders leren kijken naar de noodkreet van cliënten, waarvoor je in deze uitgave ook verwijzingen naar relevante methodes vindt, zoals Triple-C, Heijkoop, Gentle Teaching en Signaalgedrag (Geert Bettinger).

Er zijn inmiddels 13 Klik-kennispockets, waarin je per thema persoonlijke ervaringen leest van collega’s en cliënten, aangevuld met tips, hulpmiddelen en wetenschappelijke kennis over het onderwerp. Begeleiders, onderzoekers en mensen met een verstandelijke beperking vertellen wat hen vooruit helpt.

Het vlotte taalgebruik, de korte hoofdstukken en de vele citaten maken de bundels tot een praktisch en laagdrempelig opleidingspakket voor nieuwe medewerkers, maar ook een handig naslagwerk voor zorgverleners die zich willen verdiepen in een onderwerp.

Bestel nu de vernieuwde Kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie of een van de andere Klik-kennispockets over de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!