Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringsdeskundigheid bij mensen met een verstandelijke beperking uitgelicht

27 maart 2024 Redactie Klik Geen reacties

De Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) heeft ervaringsdeskundigheid hoog in het vaandel staat. Dit komt goed naar voren in de online publicatie ‘Perspectief op ervaringsdeskundigheid. Waarde, ervaringen en onderzoek’.

Wie AWVB zegt, zegt ook prof. dr. Petri Embregts. Zij doet al 15 jaar onderzoek naar eigen regie en ervaringsdeskundigheid, waarbij ze kijkt naar manieren om die ervaringsdeskundigheid te professionaliseren. Sinds enige tijd doet de AWVB ook onderzoek naar ervaringskennis van naasten.

Toegevoegde waarde
Embregts geeft in de publicatie haar visie op ervaringsdeskundigheid, waarin duidelijk de toegevoegde waarde ervan naar voren komt. Voor haar geldt dat academische onderzoekskennis, kennis vanuit de praktijk en ervaringskennis gelijkwaardige en elkaar aanvullende kennisbronnen zijn. Binnen de AWVB werken co-onderzoekers met een verstandelijke beperking die een gelijkwaardige en aanvullende rol hebben binnen het team van onderzoekers.

Interviews
Naast de visie van Embregts zijn drie interviews opgenomen in de publicatie. De eerste is met LFB-directeur Ellis Jongerius, die als geen ander het belang van ervaringsdeskundigheid kent. Verder vertelt Els Kievit van zorgorganisatie Zuidwester over haar rol als coach van een team ervaringsdeskundigen, een team dat inmiddels een vaste positie binnen de organisatie heeft afgedwongen. Tot slot gaat dr. Noud Frielink van de AWVB in op hoe ervaringsdeskundigheid kan bijdragen aan het verbeteren van zelfbepaling voor mensen met een verstandelijke beperking.

De publicatie Perspectief op ervaringsdeskundigheid besluit met een overzicht van de meest relevante wetenschappelijke artikelen van de AWVB over ervaringsdeskundigheid.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!