Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringsdeskundige beloond met Gouden Prokkel

6 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Gerrit van de Berkt, die als ervaringsdeskundige ontmoetingen tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking (prokkels) in Zeist organiseert, is daarvoor beloond met de Gouden Prokkel. Andere winnaars zijn MEE Zeeland en woonvoorziening Irenestraat in Barendrecht.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Vws) reikte de prijzen uit in drie categorieën. In de categorie Prokkelstage ging de Gouden Prokkel naar MEE Zeeland. Gerrit van de Berkt, ervaringsdeskundige uit Zeist, won de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie Mensenrechten. In de categorie Prokkelen in de Samenleving won de Irenestraat, woonvoorziening van stichting IJsselmonde-Oost in Barendrecht het goud. De drie winnende projecten zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen twee groepen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen.

Gastles
Gerrit van de Berkt is slechtziend en werd daardoor 60 jaar geleden als verstandelijk beperkt gediagnosticeerd. Wat dit met hem gedaan gaf hij door in een gastles bij de Hogeschool Utrecht. Ook heeft hij het Doe je mee spel? georganiseerd voor medewerkers van de gemeente Zeist en ook wethouder Fluitman enthousiast gemaakt om het spel te spelen met mensen met een beperking.

Cliënten van Irenestaat IJsselmonde-Oost hebben samen met buurtbewoners een high tea georganiseerd. Ter voorbereiding van de high tea zijn de cliënten bij de buren thuis samen gaan koken en bakken. Volgens de jury een prachtig voorbeeld van samen leven in de wijk.

In Zeeland liepen 60 stagiaires stage bij diverse bedrijven en overheden. Nicole bakte haar eigen appeltaart bij Bakkerij het Appelpuntje in Zierikzee en Mariska en Vincent mochten Prokkelen onder water bij de Duikschool de Witte Boulevard te Renesse.

Startpunt
Volgens de jury wordt de Prokkelweek gebruikt als startpunt voor meer duurzame verbindingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking, en mensen met een beperking nemen steeds vaker zelf het initiatief om activiteiten te organiseren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!