Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ervaringen met online coaching van verstandelijk beperkte jongeren

8 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de lockdown konden coachingsgesprekken niet op de normale manier plaatsvinden en zochten veel mensen hun heil in online sessies via Zoom of Teams. Dat gebeurde ook bij het Vlaamse leerprogramma Brake-Out voor jongeren met een verstandelijke beperking. Het was even wennen, maar werkte verrassend goed, merkten de coaches, die hun ervaringen en tips delen.

Brake-Out is een relatief nieuw leerprogramma voor jongeren met een verstandelijke beperking van organisatie Konekt. Klik besteedde vorig jaar aandacht aan dit scholingstraject dat voor deze doelgroep ‘een springplank is naar een leven met pit’. Door de coronacrisis moesten ook zij overschakelen op beeldbelsessies.

Virtueel hoera-moment
Brake-Out-coach Kris deelde een aantal ‘virtuele hoeramomenten’. Zo ontdekten ze tijdens een duocoaching dat jongeren elkaar konden inspireren. Deelnemer Aline zag dat deelnemer Jessica thuis werkte met een takenbord en zoiets wilde zij ook wel. De ouders van Aline wilden haar graag helpen met zo’n bord, maar hadden geen idee hoe ze dat moesten aanpakken. Maar daar hielp Kris ze mee.

De coach zag eveneens hoe deelnemer Ineke genoot van het educatieve aanbod dat ze online aanbood. Ineke bekeek alle filmpjes graag, maar deed daar niets mee. Tot ze na een individueel telefoongesprek met Kris wel ineens volledig zelfstandig een chocoladecake bakte aan de hand van een instructiefilmpje.

Lees meer hoeramomenten van Kris.

Tips
Ook coach Marijke zag dat veel van haar cursisten aanvankelijk worstelden met de onlinesessies, die wierpen een drempel op. Daarbij waren ze gewend om samen dingen te doen, maar hoe doe je dat als je allemaal in je eigen kamer zit? Daarvoor delen ze op hun website ook tips voor online sessies.

Bij de cursisten van coach Marijke werd de gebruikelijke check-in (het beginmoment waarop iedereen even kan vertellen hoe het met hem of haar gaat) ingeruild voor een opwarmertje: een krachtig doemoment dat maximaal 20 minuten duurde. Zo werd er een coronadansje gemaakt, waarbij iedere deelnemer een beweging bedacht en al die bewegingen achter elkaar vormden het dansje. De opwarmronde werd echt omarmd door de cursisten die spontaan nieuwe ideetjes spuiden.

Lees meer over de ervaringen met de onlinesessies van Marijke. En bekijk de tips voor online sessies met mensen met een beperking van Konekt.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!