Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Erkenning voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg

4 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kunnen aanspraak maken op een bedrag van 5000 euro als tegemoetkoming van het leed dat hen is aangedaan. Dat heeft het kabinet besloten naar aanleiding van het onderzoek door Commissie De Winter naar misstanden in de jeugdzorg, waarbij ook veel jonge slachtoffers waren met een licht verstandelijke beperking.

In juni 2019 presenteerde die commissie haar onderzoeksresultaten waaruit naar voren kwam dat in de jeugdzorg tussen 1945-2019 psychisch, fysiek en seksueel geweld niet geschuwd werd. Zij deed aanbevelingen om de slachtoffers uit het verleden te ondersteunen en kwetsbare kinderen in de toekomst te beschermen.

Ministers De Jonge (VWS) en Dekker (Rechtsbescherming) hebben met slachtoffers gesproken over hun ervaringen en welke vormen van erkenning zij willen. Daar is de tegemoetkoming van 5000 euro uit voortgekomen, evenals verschillende initiatieven om ervaringen met geweld in de jeugdzorg te kunnen delen, zowel in lotgenotencontact als met een breder publiek. Zo krijgt het meer bekendheid en kan kennis worden gedeeld om geweld in de toekomst te voorkomen.  |

Klik berichtte vorig jaar uitgebreid over de ontluisterende resultaten van het deel van het onderzoek naar de jeugdzorg voor jongeren met een licht verstandelijke beperking uit het rapport van Commissie De Winter.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!