Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Erkenning voor misbruikslachtoffers in jeugd- en pleegzorg

14 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen kunnen sinds september 2013 bij het Schadefonds geweldsmisdrijven een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming. Op 1 mei 2014 had het Schadefonds 363 aanvragen ontvangen. De tegemoetkoming maakt onderdeel uit van een hulppakket dat de overheid en Jeugdzorg Nederland aanbieden aan slachtoffers of hun nabestaanden.

Er zijn twee schadevergoedingsregelingen voor mensen die als kind seksueel zijn misbruikt in de jeugd- of pleegzorg:

  • De Tijdelijke regeling vraagt minder bewijslast en keert uit met all-in bedragen, die variëren van 1.000 tot 35.000 euro.
  • Bij het Statuut is de bewijslast zwaarder, is er sprake van hoor en wederhoor en zijn de uitkeringen hoger (oplopend van 5.000 tot 100.000 euro). Voor de uitvoering van het Statuut is bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een aparte commissie ingericht

Tijdelijke regeling
In de periode september tot 1 mei heeft het Schadefonds voor de Tijdelijke regeling 284 aanvragen ontvangen. Inmiddels zijn er 106 beslissingen genomen, waarvan 87 toekenningen. De meerderheid van de aanvragers is verrast door de hoogte van de uitkering. Het gemiddeld uitgekeerde bedrag is 12.500 euro. De erkenning die slachtoffers na al die jaren uiteindelijk hebben gekregen, is het belangrijkst, zo geven velen aan. Een aantal aanvragen is afgewezen omdat het seksueel misbruik niet heeft plaatsgevonden in een jeugdzorginstelling of pleeggezin, en dus buiten de werking van de regeling vielen.

Statuut
Voor het Statuut heeft het Schadefonds 79 aanvragen ontvangen. 27 aanvragen zijn doorgestuurd, er hebben 10 hoorzittingen plaatsgevonden en het Schadefonds heeft op 11 zaken beslist. Zes aanvragen zijn toegekend. De toegekende bedragen variëren van 20.000 tot 100.000 euro.

Aanvraag
De financiële regelingen zijn bedoeld voor slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen in de periode van 1 januari 1945 tot en met 31 december 2012, die in de periode van het misbruik minderjarig waren.

UPDATE 5-1-2023: De Tijdelijke regeling is gestopt, het is dus niet meer mogelijk om hier een aanvraag voor in te dienen. 

Meer informatie op www.schadefonds.nl. Slachtoffers kunnen ook terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!