Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Equitherapie: een paard als co-therapeut

23 november 2016 Door de redactie Geen reacties

Na een test van zo’n half jaar is orthopedagogisch behandelinstituut Gastenhof overtuigd: equitherapie werkt. Bij deze therapie worden paarden met hun specifieke leer- en bewegingsmogelijkheiden ingezet als een soort co-therapeut bij mensen met psychische en/of lichamelijke problemen.

Gastenhof (onderdeel van Koraal Groep) behandelt jeugdigen tussen de 4 en 21 jaar met een lichte verstandelijke beperking met daarnaast ernstige leer-, gedrags-, psychosociale- en/of psychiatrische problematiek. De behandelaars werken onder meer met spel- en hondentherapie en in april is gestart met equitherapie als test.

Zelfvertrouwen
Drie equitherapeuten en hun paarden hielpen kinderen systematisch met hun psychische of lichamelijke problemen, of bevorderden hun ontwikkeling. Zeven kinderen hebben de therapie al succesvol afgerond.

Voor Youri was het doel: ontspannen en rustiger worden. Annalena wilde graag haar zelfvertrouwen vergroten. Zij durfde in eerste instantie het paard niet eens vast te houden, zo groot vond ze het dier. Nu helpt ze mee met optuigen, zit ze achterstevoren op het paard en gaat zelfs in galop.

Het project kon worden gerealiseerd dankzij de financiële steun van DVB Foundation, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Stichting Fonds Welzijnswerk, Ateron, Janivo Stichting, Stichting JONG en Steunfonds LVB.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!