Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Equipe Mont Ventoux is geschikte interventie voor jongeren met lvb

12 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Pluryn heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het behandelprogramma Equipe Mont Ventoux, waarbij jongeren met een licht verstandelijke beperking per racefiets de Franse berg beklimmen. Deze interventie blijkt goed voor hun zelfvertrouwen, probleemgedrag neemt af en ze worden sociaalvaardiger. | Foto D&R Fotografie

De Limburgse zorgaanbieder Koraal is de bedenker van Equipe Mont Ventoux, maar steeds meer cliënten van andere organisaties weten de weg naar deze interventie ook te vinden. Elk jaar in juni staat de beklimming op de agenda en in aanloop naar deze enerverende dag wordt zes maanden lang meerdere keren per week intensief getraind op de racefiets. Dit jaar is donderdag 13 juni de grote dag. Samen met hun fietsbuddy’s gaan de cliënten de uitdaging aan om de 1911 meter hoge berg in Zuid-Frankrijk te bedwingen.

Pluryn zet het wielrennen in als middel voor jongeren en jongvolwassenen om te werken aan een beter zelfbeeld en om hen een succeservaring te geven die ze nooit meer zullen vergeten. De positieve effecten waren al zichtbaar, maar niet eerder zijn ze wetenschappelijk onderzocht. Dat is nu wel gebeurd.

Het onderzoek
De afdeling Research & Development Pluryn deed in samenwerking met Koraal onderzoek onder de jongeren, hun buddy’s, ouders, trainers en groepsleiders. Het onderzoek werd geleid door senior onderzoeker Evelien Poelen van Pluryn.

Waar keken de onderzoekers naar? Na een voormeting in de periode voorafgaand aan de beklimming, zochten ze bij cliënten na deelname aan de Equipe Mont Ventoux naar verandering in:
-          omgaan met sociale probleemsituaties
-          niveau van zelfvertrouwen
-          externaliserend probleemgedrag

Zowel één maand als vier maanden na de beklimming werd opnieuw gekeken wat de effecten waren.

De resultaten
Vooral het toegenomen zelfvertrouwen van de deelnemers na afloop van de beklimming was na een maand nog duidelijk zichtbaar. Na vier maanden was er juist vooral een positief effect te zien in het omgaan met sociale probleemsituaties en ouders constateerden eveneens een afname van het probleemgedrag.

Kennisorganisatie Vilans heeft het fietsproject onder voorbehoud erkend als ‘theoretisch goed onderbouwde interventie’. Naar verwachting wordt Equipe Mont Ventoux later opgenomen in de Databank interventies.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!