Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Enquête over cliënten waarmee communiceren niet vanzelfsprekend is

7 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

De samenwerkende organisaties binnen de zintuiglijk gehandicaptensector zijn op zoek naar begeleiders en behandelaars voor het invullen van een korte enquête. Zij willen een inventarisatie maken van behoeften en/of knelpunten die er mogelijk leven wanneer je te maken hebt met een cliënt met een communicatief meervoudige beperking (CMB) of doofblindheid (DB). | Foto Kentalis

Bij een communicatief meervoudige beperking is sprake van een taalontwikkelingsstoornis of auditieve beperking met daarnaast bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, motorische beperking, ASS en/of moeilijk verstaanbaar gedrag. En mensen met doofblindheid hebben een combinatie van een auditieve en een visuele beperking, variërend van slechthorend tot doof en slechtziend tot blind. Dit kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door ouderdom.

Vragenlijst
Hoe weet je of een cliënt je wel of niet begrepen of verstaan heeft? Hoe herken je de signalen van een gehoorverlies, een visuele beperking of een taalontwikkelingsstoornis? Daarover gaat de enquête, die je in ongeveer 5 minuten online kunt invullen.  .

De uitkomsten worden gebruikt om de beroepsgroep te voorzien van informatie in de vorm van voorlichting en kennisoverdracht over deze doelgroepen. Met als doel dat je de cliënt nog beter begrijpt en de cliënt zich nog beter begrepen voelt. De antwoorden worden anoniem verwerkt.

Onder de respondenten verloten de samenwerkende organisaties (Stichting Milo, GGMD, DB-connect en Koninklijke Kentalis) 10 sets ansichtkaartjes, gemaakt door cliënten met CMB en doofblindheid.

De enquête is online in te vullen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!