Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Enorme bureaucratie op komst

1 november 2010 Door de redactie Geen reacties

Door de kabinetsplannen dreigt de verstandelijk gehandicaptenzorg te verzanden in chaos en bureaucratie, zegt Greet Prins, directeur van zorgorganisatie Philadelphia, in de Volkskrant van 1 november.

Straks moeten zorgmedewerkers met 220 gemeentes overleggen voor cliënten die zelfstandig wonen, en niet met een van de 29 zorgkantoren, zoals nu het geval is. Het nieuwe kabinet wil de gehandicaptenzorg verdelen over zorgverzekeraars en gemeentes. De zorgverzekeraars kunnen dat wel, vindt Greet Prins, maar zij voorziet grote problemen als gemeentes verantwoordelijk worden voor de ondersteuning van zelfstandig wonende mensen met een verstandelijke beperking.

"Bij ons dreigt een enorme bureaucratie als we contact met al die gemeenten moeten onderhouden. Als zij de gehandicaptenzorg gaan aanbesteden, dreigen dezelfde problemen als bij de thuiszorg." Verder vindt Prins de eindigheid van de gemeentelijke regeling zorgelijk. Als het budget op is, krijgen gehandicapten die te laat een aanvraag indienen, geen zorg. Als de zorgverzekeraar verantwoordelijk is, is de zorg een recht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!