Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Emotiedetector, Rouwkubus en Kookapp beloond door CZ Zorgfonds

27 november 2018 Door de redactie Geen reacties

De winnaar van de CZ Zorgprijs is bekend. Het is de emotiedetector ‘Rosa’ van Mentech Innovation, Severinus en Fontys Hogeschool. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro gekoppeld. Amerpoort won de tweede prijs (10.000 euro) voor de Rouwkubus en Stg. Humanitas DMH/Innovatie werd derde met de Kookapp en kreeg 5000 euro als beloning.

Lezers van Klik hebben al in een eerder stadium kennis kunnen maken met de winnaars. Zo schreven we in oktober nog over de HUME van Mentech Innovation, waarvan Rosa een prototype is. Met de emotiedetector kan de spanningsopbouw in een cliënt worden bepaald. Dit gebeurt aan de hand van gedragsmodellen en sensormetingen via een armband.

Inspelen op behoeften
De technologie stelt zorgprofessionals in staat om emoties bij cliënten met een ernstige verstandelijke beperking beter te herkennen. Daardoor kan beter worden ingespeeld op hun behoeften, waarmee men bijdraagt aan het vergroten van geluk van deze doelgroep.

De jury van de
CZ Zorgprijs was vooral erg te spreken over Rosa ‘vanwege de onverwachte combinatie van een innovatieve toepassing die direct impact heeft in de zorgrelatie, en die tevens techniek en verbetering van kwaliteit van leven met elkaar verbindt.’

Rouw
Ook de Rouwkubus van Amerpoort is al uitgebreid aan bod geweest in Klik. Voor de jury is het belangrijk dat verlies of rouw bij mensen met een verstandelijke beperking wordt gezien en erkend. De kubus is een hulpmiddel waarmee het praten over rouw en verlies makkelijker wordt. Zowel voor de cliënt als voor de begeleider of familie.

Koken
Tot slot de winnaar van de derde prijs, de Kookapp van Stg. Humanitas DMH/Innovatie. Deze werd in september 2017 gelanceerd in Hotel Papendal, waar Klik destijds over schreef. Cliënten kookten destijds een maaltijd met behulp van de app en serveerden deze onder meer aan het Nederlands Damesvolleybalteam. Dankzij de stap-voor-stapmethode krijgen mensen met een verstandelijke beperking handigheid in het koken van een maaltijd, wat hun zelfredzaamheid vergroot.

De CZ Zorgprijs wordt ieder jaar uitgereikt met als doel vernieuwing binnen een bepaald thema te bevorderen. Dit jaar was dat thema 'Leven met een (verstandelijke) beperking: Zelf keuzes maken, maar niet alleen'. Van de bijna 50 inzendingen werden er 10 genomineerd. Volgens het CZ Fonds dragen de winnaars duidelijk bij aan een beter welbevinden van mensen met een (verstandelijke) beperking.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!