Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Emotieapp en scriptie over seksuele ontwikkeling winnen Jan van der Kruis en Anton Došen prijs

28 april 2017 Door de redactie Geen reacties

Jolien Rheiter heeft met haar scriptie over de seksuele ontwikkeling ven mensen met een verstandelijke beperking de Anton Došen Scriptieprijs gewonnen. Ilse van Assen en Marion Jongerius, beiden psychomotorisch therapeut bij Zuidwester, wonnen met de emotieapp GetGrip de de Jan van der Kruis Innovatieprijs. De prijzen werden 20 april tijdens het symposium van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tranzo, Tilburg University) uitgereikt.

Anton Došen Scriptieprijs
De Anton Došen Scriptieprijs werd 20 april tijdens een symposium voor de vierde keer uitgereikt aan de auteur van de meest vernieuwende masterscriptie op het gebied van onderzoek bij mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. Jolien Rheiter is met haar scriptie vanuit de Open Universiteit over de seksuele ontwikkeling ven mensen met een verstandelijke beperking tot winnaar verkozen.

In het winnende onderzoek werd een vragenlijst ontworpen en gevalideerd die de seksuele ontwikkeling van mensen met verstandelijke beperking in kaart brengt. Het uiteindelijke meetinstrument is volgens de jury betrouwbaar en onderscheidend voor de doelgroep van mensen met een verstandelijke beperking met psychopathologie en/of gedragsproblemen. Jolien ontving de prijs uit handen van em. prof. dr. Anton Došen zelf. Voor de winnaar is een bedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld en de mogelijkheid om de winnende scriptie (in verkorte vorm) te publiceren in het tijdschrift Orthopedagogiek: Onderzoek en Praktijk.


Angst
Een gedeelde tweede plaats werd toegekend aan Samantha Roetink (VU Amsterdam; titel: De relatie tussen sociale angst en sociale status bij adolescenten met een lichte verstandelijke beperking) en Angela Schuurmans (RU Nijmegen; titel: A Pilot Study Evaluating “Dojo,” a Videogame Intervention for Youths with Externalizing and Anxiety Problems). De prijs is verbonden aan de leerstoel van Prof. dr. Petri Embregts van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking en ingesteld door de Stichting Vrienden van Nieuw Spraeland in samenwerking met de School of Social and Behavioral Sciences van Tilburg University en zorgorganisatie Stevig, onderdeel van Dichterbij. De prijs wordt iedere 2 jaar uitgereikt.

dosenprijs2017.jpg
Jolien Rheiter won met haar scriptie aan de Open Universiteit over de seksuele ontwikkeling ven mensen met een verstandelijke beperking de Anton Došen Scriptieprijs | Foto Angela Jutte

Innovatieprijs
De Jan van der Kruis Innovatieprijs werd voor de derde keer uitgereikt en is bestemd voor producten waarbij sprake is van innovatie, aandacht is voor langdurige zorgrelaties en een brug wordt geslagen tussen theorie en praktijk. De jury koos Ilse van Assen en Marion Jongerius, beiden als psychomotorisch therapeut werkzaam bij Zuidwester, met de Emotieapp GetGrip als winnaar.

De Emotieapp GetGrip is ontwikkeld op basis van therapeutische kennis en inzichten in het werken met jongeren en (jong)volwassenen met een lichte verstandelijke beperking waarbij sprake is van emotie-regulatieproblemen. GetGrip geeft de therapeut en de cliënt de mogelijkheid om met gebruik van smartphone of tablet te werken aan emoties en gevoelens.

De integratie van GetGrip binnen zorgplatform Quli zorgt ervoor dat de cliënt, therapeut en verwanten digitaal kunnen communiceren binnen een beveiligde omgeving. Aan de ontwikkeling van dit product is een kleinschalig pilot-onderzoek gekoppeld. De Emotieapp GetGrip heeft volgens de jury een innovatief karakter, is potentieel toepasbaar voor verschillende doelgroepen en is maatschappelijk relevant. Ilse en Marion ontvingen de prijs uit handen van mr. Jan van der Kruis zelf.

Een gedeelde tweede plek kregen dit jaar Sammy Roording (werkzaam bij Karakter, met de online training
Straatwijzer) en Rita Gerkema-Nijhof (werkzaam bij Kentalis, met de zintuigenverhalen). De Jan van der Kruis Innovatieprijs is ingesteld door zorgorganisatie Dichterbij, in samenwerking met Tranzo (Tilburg University), en is gekoppeld aan de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking. De prijs wordt iedere 2 jaar uitgereikt; voor de winnaar is een bedrag van 5000 euro beschikbaar gesteld.  |

Meer informatie over de
Anton Došen Scriptieprijs en de Jan van der Kruis Innovatieprijs.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!