Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Embryo's selecteren

6 oktober 2010 Door de redactie Geen reacties

Het wetenschappelijk bureau van de VVD vindt dat ouders embryo's mogen gaan selecteren, onder meer op intelligentie. De denktank van politieke partij VVD heeft een advies gepubliceerd over genetische dilemma's: Gen-ethische grensverkenningen.

Een liberale benadering van ethische kwesties in de medische biotechnologie. Daarin staat dat aanstaande ouders zouden mogen kiezen of ze een jongen of een meisje willen, maar selectie op grond van bijvoorbeeld intelligentie, kleur van haar en ogen, of atletisch vermogen zou ook toegestaan zijn.

Het rapport staat lijnrecht tegenover de opvatting van de VVD-fractie in de Tweede kamer: die vindt dat keuze op niet-medische kenmerken niet moet mogen. Volgens Kamerlid Elias gaat het om "goede smaak en fatsoensgrenzen."

Een van de wetenschappers die reageerbuisbaby's heeft mogelijk gemaakt, krijgt de Nobelprijs voor geneeskunde. De Brit Robert Edwards begon in de jaren 50 van de vorige eeuw met de ontwikkeling; in 1978 werd de eerste reageerbuisbaby geboren.

Lees hier meer nieuws over de gen-etische grensverkenningen

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor leden).

Abonneren