Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Elver krijgt Planetreekeurmerk

16 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Elver (voorheen Fatima Zorg), de Achterhoekse zorginstelling voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, heeft als eerste ter wereld in de gehandicaptenzorg het internationale Planetreelabel voor mensgerichte zorg toegekend gekregen. Het label geeft aan dat de instelling voldoet aan de 12 onderdelen van het Planetree zorgmodel, die garant staan voor een combinatie van betere zorg, een helende omgeving en een gezonde organisatie.

"Dit label is voor ons een erkenning van de zorg die we bieden maar zegt óók iets over de manier waarop we omgaan met onze medewerkers en over onze bedrijfsvoering. Juist in deze tijden van bezuinigingen en negatieve berichten over de zorgsector is het heel bijzonder om deze erkenning te krijgen," zegt bestuurder Ernst van Drumpt. "Daar heeft Elver dan ook vier jaar lang hard voor gewerkt, want de eisen die Planetree stelt zijn hoog. De Planetree visie is voor de meeste zorgverleners heel herkenbaar en vaak ook precies de reden waarom ze in de zorg zijn begonnen. Planetree helpt je als organisatie kijken waar het goed gaat en waar het nog net iets beter kan. Daardoor leer je ook je successen te delen. Bovendien sluit Planetree bijna naadloos aan bij onze visie waarin de cliënt en zijn familie centraal staan. En waarbij ook de medewerkers en een gezonde organisatie van belang zijn," aldus bestuurder Ernst van Drumpt.

Keuze
"We werkten voorheen ook al behoorlijk Planetree. De grootste winst zit hem in het nog bewuster kijken naar elke stap die we zetten. We doen dit wel zo, en altijd met de beste bedoelingen maar laten we de cliënt wel een keuze? En hoe kunnen we hem toch een keuze aanbieden ondanks zijn zeer zware beperking? Door Planetree letten we nog meer op de details. Daar wordt elke cliënt beter van, hoe klein de verandering soms ook is. Juist de kleinste mogelijkheid kan een wereld van verschil maken, zeker als je afhankelijk bent van anderen."

Planetree belevingstuin
Begin 2015 opent Elver een belevingstuin in Nieuw Wehl, waarin alle Planetree componenten zijn verwerkt. Cliënten en bezoekers kunnen hier met al hun zintuigen ervaren wat mensgerichte zorg is. De feestelijke opening zal gecombineerd worden met de viering van het behaalde Planetreelabel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!