Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Elk kind naar school

11 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Door een samenwerking tussen zorginstelling Steinmetz de Compaan en de Inspecteur de Vriesschool voor speciaal onderwijs, kunnen ernstig verstandig gehandicapte kinderen in Den Haag naast zorg ook onderwijs krijgen.

De organisaties zijn op 1 januari een Onderwijs-Zorggroep gestart voor kinderen die een ontwikkelingsleeftijd tot 2 jaar hebben en voorheen de kinderdagcentra van Steinmetz de Compaan bezochten. Het onderwijsaanbod van het speciaal onderwijs sloot voor deze kinderen nog niet op hun mogelijkheden aan.

De Onderwijs-Zorggroep op de Inspecteur de Vriesschool wordt gevormd door een groep van maximaal 7 leerlingen. Een leerkracht (onderwijs) en een pedagogisch medewerker (zorg) begeleiden de kinderen. In het onderwijs staat zelfredzaamheid, sensomotorische ontwikkeling, communicatie, spelontwikkeling en sociaal- emotionele ontwikkeling centraal.

Het doel is de kinderen uiteindelijk door te laten stromen in een reguliere zml (zeer moeilijk lerenden) groep. "Kinderen met een ernstige beperking hebben ook ontwikkelingsmogelijkheden die echter alleen met extra stimulans en aandacht tot bloei kunnen komen", aldus de zorginstelling in een persbericht.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!