Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Elektronische hulp om zelfstandig op pad te kunnen

23 februari 2012 Door de redactie Geen reacties

De BlueCall Phone is een applicatie voor op de Iphone, die als doel heeft om mensen met een beperking zelfstandiger op pad te laten gaan. Hij helpt hen om onderweg met anderen te communiceren, en biedt een lijntje met het thuisfront. De BlueCall Phone is met succes uitgeprobeerd in België en Nederland.

De BlueCall Phone heeft vier functies:

  1. Een agenda om afspraken bij te houden. De begeleider voert de afspraken in, met een foto of plaatje. Als je bijna op je afspraak moet zijn, licht het scherm op.
  2. Een eenvoudige telefoon, ondersteund met foto’s. Druk op de foto, en je hebt meteen verbinding met die persoon uit je adresboek.
  3. Een fototoestel, waarmee je foto’s maakt die worden opgeslagen in een fotoboek.
  4. Met behulp van de foto’s wordt de BlueCall ook een communicatiemiddel. De foto’s helpen je om een gesprek op gang te brengen. Je laat met de foto’s zien wat je hebt beleefd, zodat je er verder over kunt vertellen.

Medereizigers
De BlueAssist is een apart onderdeel van de BlueCall Phone. Het is een tekst tegen een blauwe achtergrond, waarmee de gebruiker onderweg of in winkels hulp kan vragen. De boodschap van de BlueAssist kan worden aangepast aan de situatie en wordt door de begeleider of ouder thuis al ingesteld. Die voert bijvoorbeeld de volgende tekst in: Ik wil naar de bibliotheek, kan je mij een teken geven als ik moet uitstappen? Die tekst laat de cliënt dan zien aan de buschauffeur of een medereiziger. Er is ook een rode knop waarmee de cliënt zelf of iemand die hij om hulp vraagt, contact kan zoeken met het thuisfront. De boodschappen kunnen desnoods op afstand worden ingevoerd door de begeleider, dus als de gebruiker al onderweg is.

Pincode vergeten
Op een filmpje op de website van de BlueCall Phone zie je daar een paar voorbeelden van: een vrouw reist met de bus, en weet niet waar ze moet uitstappen. Ze laat haar BlueCall boodschap (die thuis is ingevoerd door haar begeleider) aan een medereiziger zien. Die belooft dat ze haar zal waarschuwen als ze moet uitstappen. Een jonge man in een platenzaak wil een cd van Clouseau kopen, maar hij is zijn pincode vergeten. Hij geeft zijn Ipod aan de winkelier, die met de rode knop rechtstreeks de persoonlijk begeleider belt. De winkelier geeft de mobiel terug aan de klant, die vervolgens telefonisch door de betaalprocedure wordt geleid door zijn persoonlijk begeleider.

Met de BlueCall Phone en de BlueAssist zijn inmiddels ervaringen opgedaan bij de Belgische zorgorganisatie vzw Ithaka, waar de applicatie is ontwikkeld, en in Nederland bij stichting Pameijer in Rotterdam.

De BlueCall Phone is nog niet in de handel, geïnteresseerden kunnen zich wel opgeven op www.bluecallphone.be.

Lees ervaringen met de BlueCallPhone in de rubriek Regie bij de cliënt in Klik van maart

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!