Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Elektronische assistent voor verstandelijk gehandicapten wint prijs

27 mei 2014 Door de redactie Geen reacties

Ict-studente Joyce Pisters (24) uit Eindhoven heeft een belangrijke prijs gewonnen van Fontys Hogeschool. Ze ontwikkelde samen met een softwarebedrijf (Noxqs) een app die mensen met een verstandelijke beperking orde en regelmaat kan geven. De app, die ze 'Wijzer' heeft genoemd, is bedoeld als een 'persoonlijke assistent'.

"De sensoren in je telefoon kun je zo programmeren dat ze weten wat je doet of gaat doen. Op die manier kan de app mensen een verstandelijke beperking helpen bij hun dagelijkse activiteiten," aldus Pisters. De app is daarnaast ook in staat om emoties te herkennen. Een soort haarband meet de hersenactiviteiten. Daardoor kan de app advies op maat geven.

Dwalen
Het hulpmiddel Wijzer kan door verschillende groepen worden gebruikt. Zo kunnen mensen met lichte dementie met hulp van Wijzer controleren of ze het gas niet aan hebben laten staan. En wanneer ze 's nachts gaan dwalen omdat ze verward of bang zijn, kan Wijzer dit gedrag herkennen, de persoon gerust stellen, de partner wekken of de wijkverpleegkundige waarschuwen. Ook kan het hulpmiddel een compliment geven wanneer iemand een situatie of activiteit zelfstandig heeft uitgevoerd.

Stappenplan
Wijzer spoort relevante informatie op met behulp van sensoren van een smartphone en een headset voor hersenactiviteit. Het idee is om verschillende sensoren te koppelen die bijvoorbeeld in een armband zijn verwerkt. De gegevens kunnen worden opgeslagen voor latere analyse. Ook kan Wijzer de gebruiker onmiddellijk tips geven in de vorm van een stappenplan over wat hij kan doen in de situatie waarin hij zich bevindt. Dit biedt mensen met een beperking duidelijkheid en houvast waardoor zij beter zelfstandig kunnen functioneren.

Vernieuwend
Het project Wijzer won de wedstrijd omdat het mogelijkheden biedt voor veel verschillende doelgroepen, een vernieuwend karakter heeft en maatschappelijk verantwoord is. Joyce Pisters ontving de ICTalent Award en een waardecheque van 1.800 euro. Pisters heeft eerder een opleiding in de zorg gevolgd.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!