Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eiwit ontdekt dat belangrijke rol speelt bij ontstaan van verstandelijke beperking en depressies

25 augustus 2020 Door de redactie Geen reacties

Een onderzoeksteam van Queen's University Belfast heeft, in samenwerking met het Center for Regenerative Therapies Dresden in Duitsland, ontdekt welk specifiek eiwit bij de ontwikkeling van de hersenen een cruciale rol speelt bij het ontstaan van verstandelijke beperkingen en depressiviteit bij volwassenen.

De studie toonde aan hoe de aanwezigheid van het eiwit Phf21b binnen een bepaald tijdvenster van hersenontwikkeling en op een specifieke locatie in de hersenen, de ontwikkeling van neuronen (ook wel zenuwcellen genoemd) uit neurale stamcellen op de juiste plaats en op het juiste moment signaleert. Wanneer dit eiwit wordt verwijderd, stopt de productie van zenuwcellen, wat kan leiden tot een verstandelijke beperking en bij volwassenen tot depressies.

De bevindingen zijn donderdag 20 augustus bekendgemaakt in het academische tijdschrift Genes & Development.

Complex proces
Hersenontwikkeling is een zeer complex proces waarbij verschillende soorten cellen worden gegenereerd op bepaalde tijdstippen en locaties tijdens de embryonale ontwikkeling. Het is bekend dat elke vorm van interferentie tijdens deze processen gebreken of stoornissen veroorzaakt.

Voor hun studie keken de onderzoekers naar hersenmonsters om de ontwikkeling van verschillende celtypen in de hersenen nauwkeurig te bepalen.

“Onze studie onthult de sleutelrol die het eiwit Phf21b speelt tijdens de geboorte van waarschijnlijk een van de belangrijkste cellen in ons lichaam: het neuron. Begrijpen hoe een celtype in de hersenen op een specifiek punt en op een specifieke plaats tijdens de ontwikkeling wordt geboren, is cruciaal om te begrijpen hoe neurologische problemen zich later in het leven voordoen. We hopen dat deze ontdekking de weg vrijmaakt voor een eerdere diagnose, eerdere interventies en een betere behandeling van mensen met een hersenaandoening, zoals depressie,” aldus onderzoeker dr. Vijay Tiwari van de Queen's University Belfast.  |

Phf21b imprints the spatiotemporal epigenetic switch essential for neural stem cell differentiation. Onderzoeksartikel in Genes & Development.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!