Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eigen bijdrage Wmo wordt weer inkomensafhankelijk

16 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Nu betaalt iedereen een vaste eigen bedrage voor de Wmo, maar dat wordt weer inkomensafhankelijk, zo blijkt uit de Voorjaarsnota van het kabinet. Vanuit de Wmo wordt huishoudelijk hulp bekostigd, maar ook begeleiding of dagbesteding. De gemeenten in Nederland zijn overwegend positief over het kabinetsvoorstel, belangenorganisatie Ieder(in) is tegen.

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben gemeenten zich verzet tegen de introductie van het abonnementstarief (de vaste eigen bijdrage) in 2019. Zij stelt dat het abonnementstarief in strijd is met de bedoeling van de Wmo. De aanzuigende werking heeft de houdbaarheid van de Wmo flink onder druk gezet, zo zegt de VNG. Wel wil de vereniging nog verdere opheldering van het kabinet.

Verslechtering
Ieder(in) ziet met de inkomensafhankelijke bijdrage juist een verslechtering optreden bij de toegang tot zorg en bestaanszekerheid van mensen die zorg en ondersteuning vanuit de Wmo nodig hebben. Daarnaast vindt de organisatie het een slechte zaak dat het kabinet de jonggehandicaptenkorting wil verlagen.

Het kabinet wil met de maatregelen stapeling van eigen bijdragen tegengaan, maar volgens Ieder(in) wordt dat dan juist erger. Dit geldt met name voor mensen met een hoog zorggebruik, zoals chronisch zieken of mensen met een levenslange beperking.  |

Lees ook het standpunt van Ieder(in) met betrekking tot het extra geld dat vrij wordt gemaakt voor VG7.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!