Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eigen bijdrage soms hoger dan inkomen

4 februari 2013 Door de redactie Geen reacties

Tientallen meldingen over extreem hoge eigen bijdragen voor zorg zijn binnengekomen bij de Cg-raad (Chronisch zieken en gehandicapten) en Platform-vg (verstandelijk gehandicapten). Soms is de eigen bijdrage zelfs hoger dan het netto maandinkomen. Beide organisaties verzetten zich tegen het feit dat mensen die een leven lang zorg nodig hebben, hun spaargeld moeten inzetten voor zorg.

Veel meldingen komen van ouders/familieleden van mensen met een verstandelijke beperking die altijd zorg nodig zullen hebben. Enkele voorbeelden:

  • Een jonge vrouw met een verstandelijke beperking heeft een uitkering van 939 euro. Haar eigen bijdrage stijgt van 600 naar 900 euro. De stijging is het gevolg van de vermogensinkomensbijtelling van 8 procent. Zij heeft gespaard voor een potje voor later, zodat zij na het overlijden van haar ouders niet afhankelijk is van andere familieleden.

  • Een vrouw met een beperking heeft een uitkering van 1.102 euro. Zij heeft 150.000 euro spaargeld. Door de vermogensinkomensbijtelling stijgt haar eigen bijdrage van 321 naar 1.434 euro.

  • Een man is vrijwel zijn hele uitkering (1.043 euro) kwijt aan de eigen bijdrage die gestegen is van 540 naar 1.026 euro.

De belangenorganisaties vragen de overheid om voor mensen die hun leven lang zorg nodig hebben de heffingsvrije voet van 21.139 euro te verdubbelen. Van het vermogen (spaargeld) dat boven deze voet uitkomt, telt de vermogensinkomensbijtelling van 8 procent. Lees meer op de site van de Cg-raad.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!