Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste woonhulpen gehandicaptenzorg krijgen diploma

20 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette kregen begin februari als eersten in Nederland het erkende diploma van de nieuwe opleiding ‘Woonhulp Gehandicaptenzorg’ uitgereikt. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude.

Wie de opleiding volgt, leert om te ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huishoudelijke en facilitaire werkzaamheden. De opleiding Woonhulp Gehandicaptenzorg is door Calibris Advies ontwikkeld, in samenwerking met scholen voor speciaal onderwijs en ’s Heeren Loo en Gemiva-SVG. Het is een opleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die gegeven wordt aan de Academie voor Zelfstandigheid van ’s Heeren Loo in Leiden.

Astrid de Boer, jobcoach van de Gemiva-SVG Groep ziet wat de opleiding voor Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette gedaan heeft. “Zij konden alle opdrachten van de lessen met hulp van werkbegeleiders direct toepassen op hun werkplek. Meerwaarde is dat ze tijdens de lessen van elkaar hebben geleerd waardoor ze ook persoonlijk enorm zijn gegroeid.”


Cliënt en medewerker
Paulina vertelt wat ze zoals heeft geleerd tijdens de opleiding: “Ik heb veel geleerd over voeding, schoonmaken, koken, de betekenis van bijvoorbeeld epilepsie en autisme en over hoe je met kritiek kunt omgaan.“ Nu ze het diploma heeft is ze niet alleen cliënt maar ook medewerker bij Gemiva-SVG.

De opleiding tot woonhulp speelt in op de krappe arbeidsmarkt in de zorg. Wanneer zorgorganisaties hun taken gaan herverdelen, kunnen woonhulpen op heel veel plekken aan de slag. Het vergroot hun kans op een baan.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!