Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste lvb-leerbedrijf binnen een school gestart

1 december 2016 Door de redactie Geen reacties

LFB Wolvega heeft sinds 5 september een steunpunt geopend in Leeuwarden bij Roc Friese Poort. Studenten van het Roc coachen jongeren met een licht verstandelijke beperking in dit leerbedrijf in hun opleiding tot ervaringsdeskundige. Er zijn al meer van dit soort LFB-leerbedrijven in Nederland, maar dit is de eerste binnen een school.

Verspreid over drie jaar komen bij het leerbedrijf genaamd ‘Sterk’ op de locatie Wilaarderburen verschillende onderwerpen aan bod, zoals

  • ‘Wie ben ik’,
  • ‘Ervaringen inzetten’ en
  • ‘Werken en samenwerken’.


De opleiding is op maat en gaat uit van de talenten en ervaringen van de leerwerkstudenten. Dit gebeurt volgens de Sterk-methode: Samen Toewerken naar Eigen Regie en Kracht.

Momenteel zijn er vijf mensen met een verstandelijke beperking aan de slag gegaan bij het steunpunt. Ze worden er opgeleid tot ervaringsdeskundige. Daarmee kunnen zij later als ombudsman of vertrouwenspersoon dienen voor andere verstandelijk beperkten in een instelling, of deze groep vertegenwoordigen bij bijvoorbeeld de gemeente.


Coaching
De leerwerkstudenten worden gecoacht door studenten uit het tweede en derde leerjaar van de opleiding Maatschappelijke zorg op het Roc. Het coachen bestaat vooral uit het stellen van vragen, waardoor de leerwerkstudenten worden gestimuleerd zelf op een idee te komen, of een oplossing voor iets aan te dragen. Daarnaast maken ze hen wegwijs binnen de school en helpen ze bij het organiseren van activiteiten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!