Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste landelijke Special Media Awards uitgereikt

13 november 2019 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een licht verstandelijke beperking komen soms negatief in het nieuws met betrekking tot social media. Maar dat het in veel gevallen ook goed kan gaan, daar hoor je niemand over. Tot nu, want 9 november werden de winnaars bekendgemaakt van de eerste landelijke Special Media Awards tijdens een feestelijke show in Beeld en Geluid te Hilversum.

Deze awards staan volgens initiatiefnemer Sonja Heijkamp in het teken van een leuk online leven voor mensen met een verstandelijke beperking. “Dat kan alleen als je toegang hebt tot internet, de risico’s kent, de kansen van media kunt benutten en ondersteuning krijgt als je dat nodig hebt. Met de Special Media Awards geven wij samen met partners uit de gehandicaptenzorg en de mediawereld op een positieve manier aandacht aan de meerwaarde van media.”

Geen makkelijke klus
De jury had geen makkelijke klus, want er waren 80 inzendingen, waarvan ze er 23 hebben geselecteerd voor de finale. Jurylid Bas van Teylingen (YouTuber en regisseur): “Wat was het ingewikkeld, we hebben zoveel talent gezien. Zie daar maar eens de winnaar uit te kiezen. We hebben goed gekeken naar criteria als techniek en originaliteit. We waren het als jury niet altijd direct eens en hebben tijdens de vakjurymiddag samen opnieuw de inzendingen bekeken om écht tot een besluit te komen.”

De winnaars
Uiteindelijk koos de jury winnaars in zeven verschillende categorieën:


De winnaars in de verschillende categorieën gingen naar huis met een award, ontworpen en gemaakt door cliënten van ASVZ. Daarnaast mogen de winnaars een workshop vloggen bij YouTube volgen.

Mediawijs
De Special Media Awards zijn onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Het initiatief komt voort uit de eerste Amerpoort YouTube Awards die vorig jaar zijn uitgereikt. Amerpoort organiseerde ook de Special Media Awards, maar hier deden nu ook andere zorg- en belangenorganisaties mee.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking overhandigde Netwerk Mediawijsheid het Mediawijsheidmanifest aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Het manifest droeg de titel ‘Ook jongeren met een lciht verstandelijke beperking hebben recht op een leuk online leven’ en draagt uit dat deze doelgroep goede ondersteuning in mediawijsheid moet krijgen.

Aftermovie
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een aftermovie, die binnenkort op de website www.special-media-awards.nl te zien is, samen met de foto’s die tijdens het feest gemaakt zijn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!