Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste gediplomeerde autismespecialist van nieuwe opleiding

27 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Astrid van Dorsten heeft 25 juni als eerste in Nederland het diploma Autismespecialist aan de gelijknamige post-hbo van de Rino groep en het Leo Kannerhuis behaald. Astrid volgde de opleiding, net als haar medestudenten, naast haar werk. Maar ze wilde graag versneld afstuderen, en werd zo de eerste die slaagde.

Astrid voelt zich met het diploma op zak beter toegerust de leerlingen van de school waar zij werkt, te begeleiden en verder te helpen binnen én na hun schoolcarrière. Astrid: "Ik heb vooral geleerd om verder te kijken dan het volgende leerjaar of zelfs onze school. Ik heb handvatten gekregen om de ontwikkeling van de leerling in hun levensloop te plaatsen. Dat kan ik nu beter en dat is belangrijk. Ik ben meer bezig met de droom van een leerling: waar wil hij of zij over een paar jaar zijn en hoe komen we daar? Ook voel ik me met mijn nieuwe kennis zekerder om de leraren van mijn leerlingen en soms ook de ouders te overtuigen van een andere aanpak bij bepaalde leerlingen. Dit werpt zijn vruchten af."

De opleiding
De post-hbo opleiding autismespecialist bereidt hbo'ers voor die bij de uitoefening van hun werk kinderen, jongeren of volwassenen met autisme diagnosticeren, behandelen, begeleiden, trainen of scholen. Meer informatie over deze opleiding op de site van de Rinogroep. Er zijn meer opleidings- en kenniscentra die al langer professionals opleiden tot autismespecialist, zoals de Nederlandse Vereniging van Autisme, Autismebegeleiding en Fontys Hogeschool en Autisme centraal.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!