Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eerste Disability Pride in Nederland

26 september 2013 Door de redactie Geen reacties

De eerste Nederlandse Disability Pride wordt zondag 6 oktober in Arnhem gehouden. Het is een variant op de Gay Pride, maar deze tocht gaat over beperkingen. De organisatoren willen met de Disability Pride eens een ander beeld laten zien dan alleen maar het stigma dat aan het woord beperking of handicap kleeft.

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten worden al langer Disabilty Prides gehouden (zoals in Chicago, zie foto). Veel mensen met een beperking herkennen zich niet in het stereotype beeld van een gehandicapte én veel mensen zijn gewoon trots op wie ze zijn. Hun beperking is daar een onderdeel van, net als al hun andere eigenschappen. De ondertitel van de Disability Pride is 'Meer dan beperkt, een beperking is maar onderdeel van je complete ik, andere onderdelen zijn minstens zo belangrijk.' Het thema voor dit jaar is: En zo gewoon is anders zijn. Een beperking is vaak een duidelijk bijzondere eigenschap, die je onderscheidt van veel andere mensen. Maar iedereen is uniek, iedereen is anders, en iedereen is anders op een andere manier.

Naar Arnhem
De deelnemers verzamelen zich om half twee op het Jansplein in Arnhem, op 500 meter van het station. Vanaf daar vertrekken ze naar het Kerkplein/Jonas Daniel Meijerplaats. Op het Kerkplein willen de organisatoren graag nog wat streetacts laten zien, om publiek lokken en om te kunnen uitleggen waarom ze een Pride organiseren.

Meer informatie op www.disabilitypride.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!