Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Eerst banen voor Wajongers, dan herkeuren'

13 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

Vakbond Fnv maakt zich ernstig zorgen over de herkeuring van mensen met een Wajong-uitkering. Volgens voorzitter Ton Heerts heeft de bond ingestemd met de Participatiewet door onder meer als voorwaarde te stellen dat er eerst banen komen, en Wajongers pas daarna worden herkeurd. Heerts is er niet gerust op dat daaraan voldaan wordt. Tussen 2015 en 2018 moeten alle Wajongers worden herkeurd.

Dat komt te snel, vindt Fnv. Heerts: "Ik maak mij ernstig zorgen over de P-wet, zoals wij participatiewet noemen. Er zijn 200 duizend Wajongers die we hebben beloofd dat er eerst banen komen en dat er dán pas naar herkeuringen gekeken gaat worden. Zo hebben we dat bij het sociaal akkoord afgesproken."

Overgeleverd
"En er is afgesproken dat deze mensen niet overgeleverd zullen zijn aan de gemeenten die landelijke afspraken heel verschillend kunnen invullen. Dat moet heel scherp vastgelegd worden. De signalen die ik de afgelopen maanden kreeg en die ik nu zo vlak voor de hoorzitting krijg zorgen ervoor dat ik mij grote zorgen maak."

Geen enkeltje bijstand
"We mogen deze mensen niet met een enkeltje naar de bijstand sturen. Ik roep de Tweede kamer op om de komende maanden tijdens de behandeling van dit wetsontwerp en de aanscherping die er nog aankomt de allergrootste voorzichtigheid te betrachten. En bij enige twijfel is het devies: niet inhalen! We moeten en zullen dan terug moeten gaan naar de ontwerptafel en in het uiterste geval naar de onderhandelingstafel."

Lees meer op de site van het Fnv

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!