Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

EenVandaag over coronauitbraak in gehandicaptenzorg

24 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Actualiteitenprogramma EenVandaag besteedde aandacht aan de coronauitbraak bij woonzorgcentrum Het Westerhonk van zorgorganisatie ’s Heeren Loo in Monster. In totaal wonen op het park 575 mensen, van wie er momenteel 35 besmet zijn met corona. Medewerkers Rogier Arensman en Agnes van der Haak vertellen hoe taai het weer is om met overlijdens en quarantaine van de bewoners om te gaan, terwijl het gewone werk ook doorgaat.

Bij zorgorganisatie ’s Heeren Loo zijn er momenteel van de in totaal 14.000 cliënten 207 positief getest op het coronavirus. En van de 17.000 medewerkers zijn dat er 309, zo is te zien in de uitzending van EenVandaag. En die cijfers lopen elke dag op.

Locatie Westerhonk in het Zuid-Hollandse Monster bestaat uit woongroepen, met in elk huis een groep van acht verstandelijk beperkte mensen. In één van de huizen overleed afgelopen weekend een cliënt aan het virus, zes van zijn huisgenoten zijn besmet, en dus moet het hele huis in quarantaine.

Rogier en Agnes vertellen in de uitzending hoe moeilijk dat is, omdat deze cliënten niet begrijpen waarom ze van de ene op de andere dag geïsoleerd worden. "Ze keren in zichzelf, willen niet eten of drinken. Je ziet ze wegzakken", vertelt Agnes. "Als je dan eindelijk bij ze bent krijg je een glimlach, terwijl ze heel benauwd zijn. Dat maakt je kapot, je wil wat voor ze doen, maar dat kan niet."

Dubbele diensten
De normale zorg voor cliënten lijdt onder de coronazorg die de verpleegkundigen moeten leveren. "Het is niet te doen, eigenlijk draaien we dubbele diensten", zegt Agnes. Daar komen de voorzorgsmaatregelen nog bovenop: "Je moet je omkleden in het washok, controleren of alles wel goed zit, continu checken: zit mijn masker wel goed, heb ik mijn handschoenen wel goed aan?"

Zelfs hun privéleven lijdt er onder, zegt Rogier. "Je draait meer diensten en langere diensten, dus je houdt weinig tijd over voor je sociale contacten. Als ik die tijd wel had, hield ik extra afstand van ze. Ik wil namelijk voorkomen dat ik de cliënten besmet; je zit hier toch in het hol van de leeuw."

‘We moeten door, we hebben geen keuze’


Hoe lang ze dit nog volhouden, weten Rogier en Agnes niet. "We zijn nu meer tijd kwijt aan randzaken, tijd die we gewoon aan de cliënten willen besteden", legt Rogier uit. Het wordt Agnes vandaag even te veel: ze moet de uitvaart regelen voor hun aan corona overleden cliënt. "Maar ja, tijd om daar stil bij te staan is er niet. We moeten door, we hebben geen keuze." |

Bekijk de reportage van EenVandaag (vanaf 8.40 min tot 14.50 min.)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!