Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

EenVandaag: Lvb-jongeren geven onrust in instelling Noordwijk

10 juli 2015 Door de redactie Geen reacties

Volgens een reportage van tv-programma EenVandaag is de sfeer in zorginstelling ‘s Heeren Loo in Noordwijk verslechterd door de toename van cliënten met een licht verstandelijke beperking. Een moeder, haar zoon en twee medewerkers hebben het televisieprogramma benaderd omdat zij zich zorgen maken over overlast op het terrein. ’s Heeren Loo ziet door de veranderingen in de zorg de problemen toenemen, maar wil er alles aan doen om deze aan te pakken.

De problemen worden veroorzaakt door een nieuwe, relatief kleine groep van licht verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen die in 's Heeren Loo is opgevangen, zo constateert EenVandaag. De nieuwe groep blowt, dealt, drinkt, manipuleert en is agressief. Het gevolg is dat een aantal oude bewoners angstig is geworden, en er zich niet meer thuis voelt.

Bewoner Laurens en zijn moeder vertellen dat hij zich onveilig voelt en in het weekend de rust thuis op zoekt. Twee medewerkers van ’s Heeren Loo verklaren anoniem dat de onveiligheid toeneemt, en dat plekken lukraak opgevuld worden.

Bestuurslid Kees Erends van ´s Heeren Loo reageert op de klachten: "Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat sommige cliënten, familie en medewerkers zich niet begrepen voelen. Ik snap de gevoelens van deze ouders en medewerkers. Ook wij worstelen met veranderingen in de zorg. We moeten meer doen met minder. Maar we zijn hard aan het werk om de situatie te verbeteren."

Crisis
Vanwege het afbouwen van jeugdzorg en psychiatrie neemt volgens ’s Heeren Loo het aantal plaatsingen van jongeren met complexere problemen plaatsingen vanuit een crisissituatie toe. Opvang van deze jongeren levert geen geld op, maar kost juist veel extra, verklaart Erends in de uitzending.

’s Heeren Loo heeft onderzoek naar de problemen gedaan, en zegt naar aanleiding daarvan een aantal veranderingen hebben doorgezet, zoals:

  • beter kijken naar de samenstelling van groepen op een woning;
  • medewerkers beter opleiden om met lvb-ers met gedragsproblemen om te gaan;
  • instroomgroepen voor cliënten die vanuit crisissituaties bij de locatie komen, zodat zij eerst tot rust komen. Daarna worden ze pas geplaatst op in een passende woongroep;
  • aangepast beleid voor drank- en drugsgebruik, en nauwe samenwerking met politie, brandweer, GGD en verslavingszorg.

In gesprek
“Met de moeder en haar zoon waren we al in gesprek over een nieuwe woning, omdat hij toe is aan een volgende stap in zijn leven,” aldus Erends. “Die plek lijken we gevonden te hebben binnen de locatie Noordwijk, en daar zijn we allemaal blij om. Daarnaast grijpen we de uitzending aan om met elkaar het gesprek aan te gaan binnen de teams. Het leert ons dat we veel vaker in gesprek moeten gaan met cliënten, familie en medewerkers. En samen te kijken hoe we optimale zorg kunnen bieden.”

Bekijk de reportage van het actualiteitenprogramma Een Vandaag over de locatie van 's Heeren Loo in Noordwijk.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!