Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Eenmalig tijdschrift van Philadelphia over incidenten in de zorg

4 december 2019 Door de redactie Geen reacties

In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking gaan dingen soms écht mis, met ingrijpende gevolgen. Over dit soort incidenten gaat het tijdschrift Phlink. Zorgorganisatie Philadelphia brengt het eenmalig uit zodat medewerkers weten dat ze er niet alleen voor staan, en roept op om aan de bel te trekken als je gevoel zegt dat er iets niet klopt.

Het tijdschrift Phlink staat vol met ervaringsverhalen, leestips, handvatten om moeilijke gesprekken te voeren en hoe opvang na een schokkende gebeurtenis is geregeld. Philadelphia onderstreept dat – hoe lastig dat ook is – alles bespreekbaar is. En dat bijvoorbeeld extern onderzoek na een ernstig incident niet bedoeld is om een schuldige aan te wijzen, maar om te leren hoe het beter kan.

Herkenning
De ervaringsverhalen zullen bij veel medewerkers een gevoel van herkenning oproepen. Zo vertelt een locatiemanager over twee momenten waarop ze tegen beter weten in niet naar haar onderbuikgevoel luisterde.

Een van die incidenten vond meer dan 20 jaar geleden plaats, maar ze herinnert het zich nog als de dag van gisteren. Destijds negeerde ze stemmetje in haar achterhoofd, waardoor een cliënt verkeerde medicatie binnen kreeg met een epileptische aanval tot gevolg.

Tegenwoordig adviseert ze altijd om wél iets te doen met je onderbuikgevoel. “Volg je intuïtie. Die is namelijk vaker juist dan je denkt.”  |

De special Phlink over incidenten in de zorg is onlangs bij alle medewerkers, flexkrachten en stagiaires op de mat gevallen. Nieuwsgierig? Phlink is ook online te lezen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!