Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een zorgplan met beelden in plaats van tekst

25 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Zorg- en begeleidingsplannen zijn noodzakelijk bij het ondersteunen van cliënten. Maar voor hen is zo’n lap tekst vaak onoverzichtelijk, zeker als laaggeletterdheid een rol speelt. En dat terwijl er wel van cliënten wordt verwacht dat ze inzicht hebben in de eigen situatie en ze eigen keuzes dienen te maken. Daarom is Visioplan ontwikkeld, een plan dat werkt met beelden in plaats van veel tekst.

Francois Backes is de bedenker van Visioplan. “Gebruikers krijgen letterlijk zicht op hun situatie, zijn daardoor in staat zelf keuzes te maken en acties uit te zetten. Voor begeleiders betekent het een vermindering van hun administratie en meer tijd voor de cliënt”, licht hij toe.

App
Visioplan is een web-gebaseerde applicatie voor mensen met multiproblematiek. Het is heel geschikt voor cliënten met een korte concentratieboog of laaggeletterden. De app vereenvoudigt de communicatie tussen cliënt en hulpverlener en helpt bij het bepalen van stappen in het begeleidingsproces. Door de foto’s is gespreksstof nooit ver weg en aan kleuren is te zien wat een cliënt al goed beheerst en waar nog verbeterpunten zitten. De app is te gebruiken op een mobiel, tablet en computer.

Door de manier waarop Visioplan is vormgegeven, gaat het zorgplan leven voor de hulpvrager. Die ziet in één oogopslag wat zijn vorderingen en aandachtspunten zijn. Verbeterpunten worden besproken met de begeleider en het systeem biedt ruimte voor tips met betrekking tot de aanpak van een specifiek probleem of doel. Doordat een cliënt zijn eigen inlog krijgt, is het altijd toegankelijk voor hem en voelt het ook echt als zijn zorgplan. Hij heeft de regie over het plan.

Voor wie
Visioplan kan gebruikt worden door zorginstellingen, maar ook door gemeenten (denk aan keukentafelgesprekken), justitie en jeugdhulp. Sommige cliënten zullen het plan helemaal zelf in kunnen vullen, anderen kunnen dit samen met een hulpverlener doen. Op de website van Visioplan is meer te vinden over de app, inclusief reacties van hulpverleners en cliënten die het gebruiken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!