Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Een verrassende wending in het leven van Hans

10 september 2019 Door de redactie Geen reacties

Openheid, lef en goede samenwerking van het team rondom de cliënt. Dat was er nodig om het leven van Hans, die een licht verstandelijke beperking heeft en last krijgt van katatonie, door een heftige interventie weer in een beter spoor te krijgen. Op de website Leren van casussen van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) is deze casus terug te lezen: Een verrassende wending in het leven van Hans, Catatonie de baas.

Hans is 50 jaar, heeft een licht verstandelijke beperking en woont samen met zijn vriendin. Als de relatie wordt verbroken, wordt het leven voor hem erg ingewikkeld. Werken lukt niet meer, zijn huishouden verslonst, hij kan alleen maar in bed liggen. Hij verhuist naar een instellingsterrein, maar daar gaat het na een kleine opleving ook niet goed. Begeleiders zijn ontredderd en willen dat Hans’ kwaliteit van leven verbetert.

Afbouw medicatie
Het CCE gaat kijken of er oorzaken te vinden zijn voor Hans’ gedrag. Dat levert weinig op. Men besluit uiteindelijk een van de weinige factoren waar ze wel invloed op kunnen uitoefenen aan te pakken: de medicatie tegen depressie. Er wordt een afbouwschema opgesteld.

Tijdens de afbouwfase laat Hans heel wisselend gedrag zien. Maar enkele maanden na de laatste afbouw kan Hans ineens niet meer bewegen, is totaal verkrampt, slapen gaat zeer moeizaam en hij praat niet meer. Er is sprake van een katatoon beeld. Die katatonie komt centraal te staan.

Het team heeft geen idee waarom het catatone beeld is ontstaan. De ernstige vorm die Hans heeft, is niet met medicatie te behandelen. Besloten wordt voor de enig mogelijke behandeloptie te kiezen, een heftige interventie. Met een verrassend resultaat.

Sterke context
Het CCE geeft als leerpunten van deze casus aan dat:
- urgentie vanwege lijdensdruk bepalend kan en mag zijn in de besluitvorming
- een sterke context (een zeer betrokken team professionals rond Hans) ingrijpende interventies kan verdragen.

Bekijk de hele casus Een verrassende wending in het leven van Hans op de website van het CCE.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!